Organizátorov festivalu Arteterapia inšpirovala téma domova

31.05.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 31. mája (TASR) - V meste pod Urpínom sa od 6. do 9. júna uskutoční 5. ročník medzinárodného divadelného festivalu Arteterapia s podtitulom freeDOM. Organizátormi festivalu sú banskobystrická Záhrada – Centrum nezávislej kultúry v spolupráci s Mestským divadlom – Divadlom z Pasáže, TASR informovala umelecká šéfka Divadla z Pasáže Eva Ogurčáková. Festival nesie motto: Všetkými útekmi a všetkými stretmi hľadám domov.

Téma domova inšpirovala organizátorov festivalu z niekoľkých uhlov pohľadu. "Domov je totiž miestom osobnej slobody a zároveň aj istoty. A tie neočakávame len od vlastného domu, ale aj takého domova, akým je naše mesto, región i celá krajina," konštatovala Ogurčáková. Festival tak chce v kontexte SR umelecky reflektovať sociálno-politické javy.

Festival štartuje v stredu (6.6.) predpremiérou prvej autorskej hry domáceho Divadla v Záhrade, ktoré na svojich doskách uvedie multimediálnu inscenáciu Téma Palach. V rámci ďalších predstavení sa môžu milovníci umenia tešiť napríklad na predstavenia pražského Divadla Archa, talianskeho Compagnia Teatrale Dionisi či francúzskeho Compagnie En Croque. Na festivale nebude chýbať ani ďalší domáci umelecký súbor Divadla z Pasáže so svojou najnovšou hrou Hamlet a syn.

Priamou reakciou na tému festivalu bude aj multižánrová outdoorová expozícia miestnych umelcov pod názvom Dom odporov. Pôjde o umelecké spracovanie konkrétnych príbehov jednotlivcov alebo skupín, ktorí sa v nedávnej minulosti pokúšali viesť často i nenápadné vzbury proti bezpráviu a neslobode.

Počas festivalu okrem hlavného programu pripravili aj viacero sprievodných podujatí a workshopy. Budú vedené lektormi z viacerých krajín a zamerané nielen na mladých divadelníkov, ale aj hudobníkov či aktivistov umenia. Ogurčáková priblížila, že v rámci sprievodných podujatí vyniká medzinárodne obsadená diskusia tvorcov a politológov, ktorá sa sústredí okolo témy angažovaného umenia. Plánovaná je tiež prednáška projektového manažéra Budapeštianskeho centra pre súčasné umenie Krétakör Bálinta Juhásza. Ťažisko festivalu sa bude odohrávať v Záhrade – Centre nezávislej kultúry a takisto v priestoroch Akadémie umení.
 

Vyberte región